Continu verbeteren in operations vraagt om een topsportaanpak

Met plezier en bewondering heb ik de afgelopen winter gekeken naar de prestaties van de Olympische en Paralympische atleten. Uiterst gedreven mensen en teams die steeds weer hun grenzen weten te verleggen. Efficiënter, hoger, sneller, beter. De basis voor hun successen is een boeiend proces van continu verbeteren. En daarmee een uiterst inspirerend voorbeeld voor productiebedrijven.

Het begint allemaal bij de drive om elke dag weer consequent de gevraagde prestaties neer te zetten: topsportmentaliteit. De werkelijke wil om doelen te halen die je vooraf zorgvuldig hebt bepaald. Focus op zowel het hier en nu als op vergezichten is daarbij essentieel. Waar sta je nu? Wat kan beter? En hoe? Waar ga je voor? En durf je daarbij een stukje verder te dromen dan waar je denkt dat je grenzen liggen?

IJzeren discipline, vaste processen

Wat volgt is een intensief proces van stappen maken. Nieuwe aanpakken en technieken uitproberen en implementeren. Nieuwe routines inslijpen en daarmee eerdere prestaties overstijgen. Successen vieren en weer door. Tijdelijke terugval in aandacht, inzet en discipline? Die moet meteen worden aangepakt. Of je nu in een sportarena staat of je dagelijkse productie draait. Het zijn momenten die je direct moet kunnen herkennen. Waarna het zaak is terug te gaan naar de afgesproken ijzeren discipline. Terug naar de vaste processen en consistent gedrag. Standaardisatie en routine zijn immers de basis voor topprestaties. Wie niet herpakt valt terug in prestatie. Waarna het een vaak moeizame, langdurige toer wordt om weer op niveau te komen.

Doelen halen met data

Minstens zo belangrijk is de vinger aan de pols. Met de juiste checks op gezette tijden. Dagelijks, wekelijks, maandelijks. Data leveren in zowel topsport als procesindustrie uiterst waardevolle inzichten op. Ze helpen bij het beantwoorden van steeds terugkerende controlevragen: Zitten we nog op koers? Presteren we op het gewenste niveau? Doen we nog steeds wat we hebben afgesproken? Waar laten we het liggen? Waar liggen nieuwe kansen om het beter te doen? Het zijn leerzame momenten die vaak de juiste boost geven om nieuwe doorbraken te realiseren. Door naar steeds hoger gelegen doelen.

Manager, coach, trainer, team

Makkelijker gezegd dan gedaan. Niet elke mens houdt van veranderen en/of dagelijks op de toppen van je kunnen presteren. Laat staan dat je in de hectiek van alledag ook nog eens moet nadenken over hoe het beter kan en moet overgaan tot concrete verbeteracties. Besef dan dat topsporters en sportteams het niet alleen doen. Ze omringen zich altijd met een zorgvuldig samengesteld team van specialisten. Ieder zijn of haar aandeel, alle neuzen dezelfde kant op en de gezamenlijke wil om te winnen. Ook in een productieomgeving is dat de kracht die je moet zien aan te spreken. Met de juiste begeleiding en motivatie door management, coaches en trainers. Met de beste tools en hulpmiddelen. Op basis van heldere randvoorwaarden kan het binnen de operations leiden tot ontwikkeling van teams, verbetering van resultaten en borging van gemaakte afspraken. Soms werkt - ook dat bewijs komt uit de topsport - het wisselen van een coach of trainer. Als het tijd is voor een andere benadering, invalshoek of trainingsaanpak. Hoe dan ook: met de optelsom van al deze topsportingrediënten kun je groeien naar een collectieve modus van elkaar voortdurend scherp houden, motiveren, uitdagen en dus … continu verbeteren.


Bartelt Blankenberg, Managing Partner
ARV Group

'Tijdelijke terugval in aandacht? Meteen aanpakken. Of je nu op de atletiekbaan staat of je dagelijkse productie draait.’

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then