De subtiele kracht van hands-on management in verandering

Een nieuwe productielijn. Een efficiëntere werkwijze. Inspelen op nieuwe klantwensen. Het plan op papier is klaar en ziet er uitstekend uit. Maar dan. Veranderen of verbeteren? Ga er maar aanstaan. Want hoe breng je in een mkb-productieomgeving de mensen die het daadwerkelijk moeten doen in beweging? Hoe creëer je de juiste energie en zorg je voor teamgeest? Daar is een subtiele kracht voor nodig. Die van de hands-on management.


Als manager moet je je mensen zien mee te nemen in de verandering. Van weifel, angst en weerstand naar eigenaarschap en veranderingsgezindheid. Met name in mkb-bedrijven in de procesindustrie is dat vaak een flinke opgave. Omdat daar meestal sprake is van een beperkte overhead en een dito managementbezetting. Het zomaar via de lijnen uitzetten van veranderingen is daarmee een stuk lastiger dan in de meeste grote bedrijven. Tijd en vaak ook competenties ontbreken. Het gaat dus niet vanzelf. Van managers wordt daarom gevraagd zelf het initiatief te nemen. De productievloer op. Kijken, voelen. Teamleiders en hun teams ondersteunen en enthousiasmeren. Meedoen dus in plaats van achter het bureau blijven. Subtiel, zonder je managementrol los te laten.

De leider die naar voren oprukt

Vergelijk het met de hangende, controlerende leider in een voetbalteam. Het type speler Ronald Koeman, Jaap Stam. En recent nog - ik ben nu eenmaal Noord-Hollander – Owen Wijndal. De bepalende speler die van achteruit het overzicht heeft en waar nodig aan- en bijstuurt. Maar ook af en toe naar voren oprukt. Medespelers voelen: nu gaat er iets gebeuren. Ze nemen de aangewakkerde energie over en komen ook zelf in beweging. Het team wordt ‘aangezet’. Niet dat de controlerende leider voortdurend in de voorste linies blijft hangen, integendeel. Hij wijst, geeft de beslissende pass. Of maakt op een belangrijk moment in de wedstrijd zelf een cruciaal doelpunt. Maar hij weet ook wanneer hij zich weer moet terugtrekken. Zodat het team zelf het initiatief overneemt en doorpakt.

Ongekende krachten en teamprestaties

Het is voor de plant- of operations manager dus telkens weer zaak het juiste moment te kiezen. Van achter het bureau regelmatig op de lijnen afstappen. Waar soms rollen moeten worden gespeeld die niet tot de standaardbagage behoren. Je moet er een beetje duizendpoot voor zijn. Positiviteit helpt verandering op gang te brengen. Langzaam duw je samen met je team de verandering de berg op. Die, eenmaal op te top, vanzelf verder rolt. De energie die daarbij vrijkomt is goud waard en brengt vaak ongekende krachten van mensen en teamprestaties op gang.

Subtiliteit gevraagd

Het is dus duwen, dan weer trekken. Schakelen waar nodig, op basis van wat je om je heen ziet gebeuren. Een empathisch schouderklopje hier, een stevige aanwijzing daar. De extra motivatie en de extra drive, die nodig zijn om de verandering te doen slagen. Het vraagt om een krachtige hands-on mentaliteit in combinatie met de juiste subtiliteit. Naar het front. En weer terug op de achtergrond. Want hands-on betekent niet ‘alles zelf doen’. Spelers als Koeman, Stam en Wijndal zijn niet voor niets zover gekomen.

Ronald Visser, Partner
ARV Group

'Vergelijk het met de hangende, controlerende leider in een voetbalteam. Die af en toe naar voren oprukt'

a2hs_explain
a2hs_tap
a2hs_then